Een online cursus in Thinkific met Bancontact en Ideal dankzij Plug & Pay

door Elke Van den Eynde


Ik schreef eerder al een artikel over hoe je Thinkific kan koppelen met Shopify Lite om zo ook Bancontact en Ideal aan te bieden. (klik hier om het artikel te lezen)

In dit artikel schreef ik dat Thinkific mijn all time favoriete leerplatform is, maar de check-out in Thinkific biedt helaas enkel credit card en Paypal als betaalmogelijkheid voor je klanten. 🤷🏼‍♀️

Persoonlijk raad ik aan om minstens ook Bancontact en Ideal te voorzien als betaalmogelijkheid, want in België & Nederland zijn we gehecht aan respectievelijk Bancontact & Ideal als betaalmiddel. Niet iedereen heeft een credit card of Paypal. En dat geldt dus ook voor je droomklant.

Als je net start met het aanbieden van online trainingen, is de combinatie Shopify Lite en Thinkific een aanrader. Shopify Lite is een betaalpagina, of anders gezegd een check-out. Je kan dit gratis en redelijk gemakkelijk integreren met Thinkific. Shopify Lite zelf kost maar $ 9 / maand. Opgelet, er is wel 2% (*) commissie op je verkopen.

(*) op moment van schrijven

But... there is a but

Naarmate je verder staat in je online cursus avontuur wil je uiteraard blijven verbeteren. 

Je wil het voor je droomklant nog beter maken. 

Maar dan loop je helaas al gauw aan tegen enkele beperkingen als je kiest voor Shopify Lite (in combinatie met Thinkific). 

Zo heb je met Shopify Lite niet de mogelijkheid om je deelnemers te laten betalen in termijnen. En buiten Bancontact en Ideal heb je geen andere betaalmogelijkheden. En zo zijn er nog enkele beperkingen. Hier zoom ik op in verder in dit artikel.

Plug & Pay als checkout voor je online cursus

Gelukkig is er een geweldige oplossing als je next-level wil gaan met je online trainingen èn de beleving voor je droomklant. 

Die geweldige oplossing is Plug & Pay van IMU in Nederland. 

Ik vertel je er meteen al even bij dat het duurder is dan de combinatie Shopify Lite/Thinkific, maar het is absoluut de moeite om het gewoon te doen! Of om alleszins even te ontdekken waarom.

Hieronder zoom ik in op de voor-en nadelen van zowel Shopify Lite als Plug & Pay.


Meer weten over Plug & Pay?
Klik hieronder op het logo


Shopify Lite vs. Plug & Pay

Hieronder vind je een vergelijking tussen Shopify Lite vs. Plug & Pay, en dit in combinatie met Thinkific als leerplatform.


Shopify Lite Plug & Pay
Over de helpdesk ✔ Shopify Lite is van Shopify, een Amerikaanse onderneming. Er is gelukkig wel een Nederlandstalige helpdesk en die is best goed ✔ Plug & Pay is onderdeel van de Nederlandse onderneming, IMU, ook gekend als de Internet Marketing Unie van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Er is dus een Nederlandstalige helpdesk en die is heel goed
Hoe gebeurt de integratie met Thinkific? ✔ Dit kan rechtstreeks via Thinkific, je hebt geen Zapier nodig. Het kan zelfs in de gratis account van Thinkific ✔ Integratie met Thinkifc is mogelijk maar je hebt Zapier nodig. Om Zapier actions te gebruiken moet je upgraden naar de Pro+Growth formule van Thinkific
Heb je Zapier nodig om te koppelen met Thinkific? ✔ Neen ✔ Ja (dit kost minstens 19,99$ / maand)
Welke Thinkific account heb je nodig? ✔ Integratie kan in de gratis account van Thinkific ✔ Aangezien Zapier nodig is, heb je hier minstens de Pro+Growth formule van Thinkific nodig (79 $ / maand bij betaling op jaarbasis + 0,1 $ / deelnemer / maand (vanaf 101 deelnemers))
Wat is de prijs? ✔ Shopify Lite kost 9 $ / maand. Opgelet, er zijn wel commissiekosten. ✔ Plug & Pay kost 49 € / maand. Of 497 € / jaar. De eerste twee weken zijn gratis. Perfect om het eens uit te proberen! Opgelet, je hebt voor de koppeling met Thinkific ook Zapier nodig (zie hierboven) en Pro+Growth in Thinkific (zie hierboven)
Betaal je commissie? ✔ Ja, Shopify rekent 2% op jouw verkopen. Dit komt dus bovenop de 9 $ / maand ✔ Neen. Als je dus veel verkopen hebt, zit je mogelijks voordeliger dan met Shopify Lite
Heb je Mollie nodig? ✔ Ja, zij betalen je uit wanneer je verkoopt ✔ Ja, zij betalen je uit wanneer je verkoopt
Welke betaalmogelijkheden zijn er? ✔ Bancontact, Ideal, credit card & Paypal  ✔ Alles dat beschikbaar is in Mollie en jij wil gebruiken
Kan je je klanten laten betalen in termijnen? ✔ Niet rechtstreeks in Shopify Lite ✔ Ja, je kan je klanten de mogelijkheid geven om de betaling te spreiden over meerdere maanden. Alles verloopt automatisch.
Is er een abonnementsformule voor mijn klanten? (bijvoorbeeld voor een maandelijkse community) ✔ Niet rechtstreeks in Shopify Lite ✔ Ja, je kan je klant de mogelijkheid geven om in te schrijven op een abonnement (maandelijks, jaarlijks,... dat bepaal je zelf). Elke maand gaat er dan hetzelfde bedrag van de rekening van je klant tot je klant het abonnement opzegt
Rollen er facturen uit? ✔ Als je koppelt met een Shopify app ✔ Ja, deze worden automatisch meegestuurd met de bevestigingse-mail
Hoe wordt de BTW berekend? ✔ Daar knelt het schoentje bij Shopify. Het is een Amerikaans bedrijf en de BTW instellingen zitten niet zo goed. Als je alleen in vb België verkoopt en enkel aan particulieren, dan zit je goed. Er wordt dan steeds 21% btw aangerekend als jij dat zo instelt. ✔ Dit wordt automatisch berekend obv jouw instellingen. De BTW naar het buitenland wordt automatisch verlegd voor ondernemers. Plug & Pay herkent ondernemers aan de hand van het btw nummer dat ze ingeven op de check-out. Je kan ook met verschillende btw % werken, indien van toepassing
Kan het BTW nummer op de check-out worden ingegeven? ✔ Via een serieuze omweg want het is geen "standaard" veld op de check-out, raar genoeg. Of het btw nummer correct is, of niet, wordt niet gecheckt ✔ Je kan zelf aangeven welke velden op de check-out getoond worden, en welke verplicht zijn om in te vullen. Het btw nummer kan dus gevraagd worden en Plug & Pay checkt of dit een correct nummer is. Plug & Pay herkent wanneer de BTW verlegd moet worden (als je een Belgische ondernemer bent en je verkoopt een online training aan een Nederlandse ondernemer, met een geldig btw nummer, wordt de btw automatisch verlegd. Dit wordt ook correct vermeld op de factuur.
Kan je kortingscodes maken? ✔ Ja ✔ Ja
Kan je met upsells en kassakoopjes werken op de check-out? ✔ Nee (toch niet rechtstreeks in Shopify Lite) ✔ Ja, op een heel gemakkelijke manier kan je extra verkopen genereren 
Is het gebruiksvriendelijk voor jou, als ondernemer, om alles in te stellen? ✔ Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 6 ✔ Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 10. Het is super simpel en overzichtelijk. Het wijst zich als het ware vanzelf uit
Is de check-out gebruiksvriendelijk en overzichtelijk voor je klant? ✔ Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 5. Het is simpel, maar verwarrend omdat je bovenaan ook "quick pay links" hebt. Zo lijkt het alsof je geen Bancontact en Ideal aanbiedt. Je kan er niet veel aan aanpassen ✔ Op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 10. De check out is echt super duidelijk en intuïtief! Er zijn verschillende lay-outs, en je hebt enorm veel mogelijkheden om er nog zaken aan toe te voegen (denk aan een countdown, testimonials, unique selling points,...)
Hoe ziet de URL link van de check-out er uit? ✔ Kan je niet aanpassen in Shopify Lite. Om te koppelen met Thinkific, gebruik je de koopknop. Die genereert een URL en dat is een samenstelling van heel veel tekens ✔ Kan je aanpassen zodat die herkenbaar en kort is


Het verdict? 🤓

Shopify Lite is ideaal om te starten als je meer dan alleen credit card en Paypal wil aanbieden aan je klanten. En als je niet aan ondernemers verkoopt, maar uitsluitend aan particulieren, dan moet je ook niet wakker liggen van BTW-verlegging en facturen,... In dat geval is Shopify Lite dus een goede oplossing voor jou om toch ook Bancontact en Ideal aan te bieden aan je klanten in België en Nederland.

Maar als je next-level wil gaan met je online cursus, het neusje van de zalm wil, dè ultieme klantbeleving wil, dan moet je kiezen voor Plug & Pay. Ik ben er ongelooflijk grote fan van en ik kan het op basis van mijn eigen ervaring iedereen aanraden. 

Alle mogelijke toeters en bellen die je maar kan bedenken, zijn er: 

  • betalen in termijnen
  • abonnementsformule
  • testimonials op de check-out
  • jouw 'unique selling points' op de check-out
  • een countdown op de check-out
  • upsells
  • kassakoopjes
  • en meer...


En ja, het is een pak duurder dan Shopify Lite, maar Plug & Pay rekent geen commissie

Een voorbeeld

Als je bij wijze van voorbeeld maandelijks € 5.000 verkoopt aan online cursus, is alles voor jou. Shopify Lite daarentegen profiteert mee van je succes en je zal dus € 100 (2%) moeten afstaan. Dan ben je beter af met Plug & Pay (dit kost maximum € 49 per maand, ongeacht je verkopen).

Hou er wel rekening mee dat je ook Zapier nodig hebt, en de Pro+Growth formule van Thinkific. Maar... Zapier kan je ook voor andere doeleinden gebruiken èn je duurdere Thinkific formule komt uiteraard ook met extra voordelen (vb. onbeperkt aantal online communities, drip functie,...).

Maar al bij al heb je wel de ultieme klantbeleving, en de kans op een grotere 'conversie'. Anders gezegd, de kans is groter dat je klant koopt als die een duidelijke en overtuigende check-out ziet. Bovendien mag je het succes van 'betalen in termijnen' niet onderschatten. Als je online training meer dan € 50 kost, raad ik aan om je klant de kans te geven in 2 maanden te betalen.

Tel daarbij het succes van kassakoopjes en upsells en je weet waarom ik zo'n fan ben van de combinatie Plug & Pay + Thinkific.

Wil je next level gaan met je online cursus? Mèt Bancontact en Ideal voor je klanten in België en Nederland? Dan kies je voor Plug & Pay. Trouwens, de eerste twee weken zijn gratis. Perfect om het eens uit te proberen! Niets te verliezen!


Meer weten over Plug & Pay?
Klik hieronder op het logo


Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?

Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.

Heb je nog vragen? Contacteer me op hello@teacheroes.be, ik help je graag!


Geen zin in het denk- en gokwerk? Hulp nodig?

Hoe je dit koppelt met Thinkfic, met hulp van Zapier, leg ik stap voor stap uit in mijn online training "Hoe maak je je online training in Thinkific?"

Heb je liever dat ik het allemaal voor je klaar zet, dat kan ook! Stuur me een e-mail op hello@teacheroes.be en we bekijken samen even de volgende stappen.


Het kan met Thinkific!

Hoe maak je een online training?

Hoe maak je een online training? Zonder dat het veel geld en tijd kost?

Ik leer het jou in mijn online training! Je leert -stapsgewijs- hoe je alles opzet in de gratis account van Thinkific.

Inclusief bonus demo video's over de koppeling tussen Thinkific en Shopify Lite! Met deze koppeling kan je ook Ideal en Bancontact aanbieden voor amper $9 / maand.

Wil je next-level gaan? Dat kan met Plug & Pay als betaalpagina. Hoe je dit doet, leer je ook in de BONUS demo video's.

Deze hands-on training is doorspekt met how-to video's, presentaties, downloads, quizzen, surveys,... Bovendien kan je me op eender welk moment vragen stellen. Scroll naar onder voor meer info.

I love Thinkific and Plug & Pay

Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online learning platform laat je toe om een leuk, impactvol, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijk online learning platform te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten! 

Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.

Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt.

Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo. 

Meer weten over Plug & Pay? Klik hieronder op het logo en test het 14 dagen gratis uit.Meer weten over de Thinkific/Plug & Pay integratie?

Heb je nog vragen?