Lanceer een bètaversie van je online cursus

door Elke Van den Eynde

NEWSFLASH. Als je een online cursus wil, dan komt daar wel wat bij kijken. Het is veel meer dan alleen een onderwerp kiezen en vervolgens de lessen uitwerken. Tenminste als je een succesvolle online cursus wil.Op je TO DO-lijst:

 • Je droomklant door en door kennen
 • Een geschikt onderwerp kiezen
 • Structuur creëren
 • De inhoud uitwerken
 • Je online cursus lanceren
 • Opvolgen en bijsturen
 • Je inschrijvingen blijven boosten


En dan heb je nog alle technische shizzle die erbij komt kijken. Welk leerplatform? Welke tools? Hoe automatiseer je zoveel mogelijk? Hoe breng je het tot bij je klant? Hoe laat je je klant betalen? Hoe maak je video's? Enz...

Hoewel je beseft dat het je inkomsten gaat opleveren (als je het goed aanpakt tenminste 😉), moet je eerst wel de tijd vinden. Tijd bovenop de drukke agenda die je al hebt.

En daar wringt het schoentje voor veel ondernemers. Want tijd is onze grootste vijand.

Wel, ik heb goed nieuws voor jou. En al helemaal voor de perfectionisten onder ons.


"done is better than perfect"Je online cursus moet niet perfect zijn, en het proces dat je volgt tot (en na) je lanceert al helemaal niet. Alle toeters en bellen zijn in eerste instantie dus overbodig. Dat is voor later.


Waarom is dat?

Wel, je droomklant wil je online training NIET voor de toeters en bellen. Die wil jouw online training voor het RESULTAAT dat jij belooft. De reden waarom jouw droomklant zich heeft ingeschreven voor je online training.

Dat is de enige vereiste als je start met online trainingen. Als je dit voor elkaar krijgt, is je online training “goed genoeg” om te lanceren.

Goed genoeg dus. Niet perfect. It's all part of the plan, by the way 😉 

Beschouw het als een soort van testversie (ook wel bètaversie of bètalaunch genoemd). Het “goed genoeg” principe geldt voor zowel je online training als het proces dat je volgt tot de lancering.

Let’s zoom in.


Bekijk onderstaande afbeelding 👇🏻

 

 

Wat betekent dit voor je online training?

Deze afbeelding toont heel goed hoe je aan de slag kan gaan met je online training. 

JE HEBT TWEE OPTIES 

⓵ Je bouwt een degelijke auto 🚗 of

⓶ Je bouwt een fancy sportwagen 🏎 

Het verschil tussen beide opties is dat je de auto 🚗 onderdeel na onderdeel bouwt. Je gaat die pas op de markt brengen als die he-le-maal af is. Als het een degelijke auto is.

Je fancy sportwagen 🏎  daarentegen is het resultaat van al hetgeen je geleerd hebt van 4 eerdere producten die je op de markt hebt gebracht. 

Zo leer je eerst hoe je een skateboard 🛹  kan bouwen. Van daaruit (met vallen en opstaan) leer je hoe je een step kan bouwen. Vervolgens heb je genoeg kennis en ervaring om een fiets 🚲  te bouwen, om daarna een motorfiets 🏍  te bouwen. Tot slot bouw je een fancy sportwagen 🏎  die perfect is voor je droomklant. (en zelfs daar hoeft het niet te stoppen) 

En gegarandeerd gaat je fancy sportwagen er veel sneller staan dan je degelijke auto!


Wat kies je dan? Een degelijke auto voor je droomklant? Of een fancy sportwagen? 


Het juiste antwoord is dat je kiest voor het skateboard. 🛹 Alleszins, daar start je mee.

I.p.v. een degelijke auto 🚗  te bouwen, ga je starten met een skateboard 🛹 . De kennis en ervaring die je hiermee vergaart, gebruik je om -uiteindelijk- een fancy 🏎  sportwagen op de markt te brengen. 


Hoe gaat dat in zijn werk? 


🚗 Ofwel doorloop je nauwgezet het ganse proces, bouw je stap na stap verder aan je online training en lanceer je die pas als die in jouw ogen perfect is 

🏎  Ofwel begin je laagdrempelig, lanceer je, leer je bij, pas je aan, lanceer je opnieuw, leer je bij, pas je aan, enz... 

Of anders gezegd, i.p.v. je online training "perfect" te maken, en dan pas te lanceren ga je een “testversie” lanceren. Vervolgens stuur je bij o.b.v. de feedback die je krijgt van je deelnemers. 


Waarom wacht je beter niet tot je online training perfect is?


Tja, wat is “perfect”, hè? 

Perfect in jouw ogen is mogelijks iets anders dan “perfect” in de ogen van je droomklant. 

Bespaar je het gokwerk (en de daarmee gepaarde tijd- en energieverspilling) en praat – in de plaats daarvan - met je droomklant. 

Vraag feedback en kom te weten wat die belangrijk vindt. Met welke problemen worstelt je droomklant en waar wil die graag een oplossing voor?


Nog steeds niet overtuigd?


Wil je nog steeds gaan voor die “perfecte” online training? Realiseer je dan eerst dat het er allemaal bovenop komt, zo’n online training. 🤷🏼‍♀️ 

Onderschat dit niet want het is niet je CORE business. Het is ONDERDEEL van je business. Het komt bovenop je klantenwerk, bovenop je job (als je in bijberoep iets gestart bent), en bovenop je privé-leven,... 

Maak het jezelf niet nog moeilijker. Focus in eerste instantie op de inhoud, en minder op de vorm en de details. Of anders gezegd, lanceer een online training die 'goed genoeg' is, en perfectioniseer die along the way. En dit op basis van de input van je droomklant. Al doende, leert men. Dat geldt hier ook.

Zo’n online training is trouwens continue work in progress. Het stopt niet nadat je lanceert. 

Een degelijke auto is goed. Maar als je met minder energie een fancy sportwagen kan maken, dan kies je toch voor dat laatste?


Het goede nieuws is?


Je mag loslaten, het moet niet perfect zijn! 

Nog beter, het is deel van je strategie. Je lanceert iets dat "goed genoeg" is en je stuurt vandaar bij. 

Done is better than perfect dus! 

En onthoud vooral dit.


"think big, start small, learn fast" 


Je wil een fancy sportwagen (think big), je begint met een skateboard (start small).


Wait a minute. PERFECT is my middle name. Waarom zou ik dat loslaten? Waarom zou ik een testversie lanceren?

 

Wel, er zijn tal van voordelen. 👇🏻


 • HET IS GEMAKKELIJK Om te beginnen, is zo’n bètaversie een laagdrempelige manier voor jou om te starten met het uitwerken èn lanceren van een online cursus. Je kan het namelijk heel simpel aanpakken. Je kan dus op een heel gemakkelijke manier je online cursus tot bij je droomklant brengen.

 

 • HET IS MINDER WERK Je online cursus is nog niet finaal want eigenlijk ga je die stap voor stap bouwen, samen met je droomklanten. Je structuur (of anders gezegd je outline) is er al wel, maar je lessen staan nog niet volledig op punt.

 

 • HET BRENGT AL GELD IN HET LAATJE Je krijgt er al inkomsten uit en dit terwijl je online cursus nog niet af is. Zo’n bètaversie is uiteraard niet gratis voor je droomklant. Maar het is wel gebruikelijk dat je een mooie korting geeft.

 

 • GEEN OVERWHELM Het gaat je een hoop overwhelm besparen want als je wil perfectioniseren dan komt daar heel wat bij kijken. De kans dat je het aan de kant schuift, is bestaande. Met een testversie kan je heel snel schakelen, en dus ook heel snel de vruchten van je harde werk plukken.

 

 • JE MAAKT JE DROOMKLANT BLIJ Het is ook interessant voor je droomklant want inschrijven voor zo’n testversie, is een heel unieke kans. Je droomklant kan mee feedback geven en krijgt heel veel aandacht van jou. Bovendien betaalt jouw droomklant niet de volle pot. Een win-win situatie pur sang!

 

 • HET BOOST JE ZELFVERTROUWEN Jij, als online trainer, expert èn ondernemer, leert hier ook enorm veel uit. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen, wat zowel goed is voor jezelf als voor je online cursus. Je leert je droomklant nog beter kennen en weet dus nog beter wat die nodig heeft. Je komt te weten wat je allemaal in je online cursus moet opnemen, want dat vertelt je droomklant jou. En je leert ook al heel highlevel hoe je je aanbod en je proces voor een lancering uitwerkt. Ook al is dit op een heel laagdrempelige manier, het is wel de basis voor je latere launch, wanneer je online training helemaal af is en je deze officieel gaat lanceren, met alle toeters en bellen. 

 

 • JE LEERT HEEL SNEL BIJ Bovendien haal je hier enorm veel feedback en testimonials uit. Feedback op basis waarvan je je proces en je online training kan bijsturen. En testimonials die je later kan inzetten op je sales page, social media,… En laat nu net die testimonials enorm powerful zijn. Hoe ben je zelf? Als je van een ander hoort dat het goed is, ben je toch veel sneller overtuigd?

 

 • ENKELE DEELNEMERS ZIJN GENOEG En zelfs al heb je maar 1 of 2 deelnemers voor je testversie, dat maakt niet uit! Je bent vertrokken! De basis is gelegd voor de finale versie van je online cursus. 

 

Hoe doe je dat, zo’n bètaversie? 

Je focust je bij een bètaversie (testversie of bètalaunch) voornamelijk op de inhoud, minder op de vorm en al zeker niet op de details.

Ik heb de weg hiernaartoe uitgestippeld in 7 stappen. Download hieronder het 7-stappenplan to get you started.Wil je meer in de diepte duiken? Dan is mijn online training “Hoe lanceer je een bètaversie van je online training?” iets voor jou – inclusief werkboek. 
Geen zin in het denk- en gokwerk? Hulp nodig?

Heb je graag dat ik het allemaal voor je klaar zet, dat kan ook! Stuur me een e-mail op hello@teacheroes.be en we bekijken samen even de volgende stappen.Een bèta versie van je online training? Hoe doe je dat? Ik leer het je!

NIEUWE ONLINE TRAINING

I love Thinkific and Plug & Pay

Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online learning platform laat je toe om een leuk, impactvol, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijk online learning platform te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten! 

Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.

Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt.

Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo. 

Meer weten over Plug & Pay? Klik hieronder op het logo en test het 14 dagen gratis uit.Hoe creëer je een WOW gevoel met je online training?

GRATIS WEBINAR

In dit webinar leer ik je hoe je een WOW gevoel creëert met je online training. Een online training waarmee je IMPACT maakt, waarmee je het leven van je droomklant verandert!

Helaas is dat niet zo vanzelfsprekend. Tal van uitdagingen komen op ons pad. Maar toch kan het. Wil je weten hoe? Schrijf je dan zeker in voor mijn gratis webinar.

Heb je nog vragen?